CVT care este, cum funcționează și ceea ce este bun variator

Cum se setează un variator

CVT astăzi a câștigat o mulțime de simpatie. și cu ei proprietarii de frustrare, care, cu toate acestea, nu atât de mult. Dar faptul rămâne aceeași: în ciuda faptului că CVT a fost inventat mult timp în urmă, până în prezent, acest sistem este încă destul de „prime“ și nu pe deplin modificat chiar masina de conducere.În acest articol ne vom uita la ceea ce variatorul modul CVT într-o mașină tipică de dimensiuni medii, el este mai bun decât transmisia automată și transmisie manuală - toate acestea învățăm răspunzând la câteva întrebări pe drumul nostru:

 • FPC este mai bună în comparație cu buna transmisie automată planetară vechi?
 • Care componentele variatorul și modul în care funcționează aceste piese?
 • Care sunt dezavantajele CVT peste transmisii automate convenționale?
 • Ce impresie variator șoferului în controlul mașinii cu el?
 • Ce face și modelul includ CVT?
 • Există alte utilizări pentru FPC, cu excepția automobilelor?

În primul rând, să ne uităm la diferența dintre variator din mașină și se compară cu o transmisie automată tradițională.

Cum se setează un variator

Aici este variatorul „viu“
Cronologie Inovație în variator
Elementele de bază pentru înțelegerea automată a variatorul

Dacă ați citit despre structura și funcția de mașini. atunci știi că funcționarea unui astfel de transmisie este un raport de transmisie de schimbare între motor și roțile mașinii într-un mod automat. Cu alte cuvinte, complet fără mașini de transport va avea doar o treaptă de viteză - echipamente care ar permite masina pentru a merge la viteza dorită, iar această viteză va depinde numai de viteza motorului. Imaginați-vă pentru un moment la volanul unei mașini, care este echipat cu doar prima treaptă de viteză sau mașini cu doar unelte a treia. Prima masina va fi suficient de rapid pentru a accelera de la un loc și va fi capabil de a urca un deal abrupt, dar viteza maximă va fi limitată la câteva zeci de kilometri pe oră. A doua mașină, pe de altă parte, pot merge în multe cazuri, mai mult de 100 km / h pe autostrada, dar, în practică, nu va fi capabil să înceapă cu locul, mai ales pe dealuri abrupte.

Astfel, transmisia utilizează un număr de programe - de la mic la mare, în scopul de a face utilizarea mai eficientă a cuplului motorului la fondul schimbării condițiilor de drum și viteza mașinii. O roată din cutia de viteze poate fi modificat manual sau automat.

Într-o cutie de viteze transmisie automată convențională - este literalmente unelte - centralizare, roți dințate, care ajuta transmit și să modifice mișcare de rotație și cuplul de la motor la roțile mașinii. Combinația de roți dințate planetare creează o diferite rapoarte de transmisie, iar transmisia poate produce, de regulă, pentru a chotyreh înainte unelte în cutii vechi și până la 8 programe din noile casete, precum și o treaptă de viteză inversă. Când ciclurile de schimbare se succed, șoferul poate simți tremurul de fiecare dată, mai ales în timpul accelerării rapide.

Cum CVT?

Dacă nu înțelegeți lucrarea variator, poate părea că oamenii stau în interiorul mașinii și oferă o buna mașini plimbare - similar cu Figura

Funcționarea variatorul este principiul pârghiilor. Să încercăm să vizualizeze funcționarea variator (și apoi uita-te la imaginea de mai jos). Imaginati-va un arbore 2, care sunt adiacente unul la celălalt, la capetele opuse sunt fixate printr-un vârf conic. Acești arbori sunt dispuse astfel încât conurile sunt situate la același nivel unul lângă altul (și fiecare dintre conurilor este îndreptată în direcții opuse). Acum, combina aceste două arbori cu centura de con sau lanț și inventa o astfel de construcție, astfel încât să ne putem muta arborii de-a lungul axei lor (perpendicular pe centura), dar această curea sau lanț a rămas la același nivel. Astfel, vom obține un variator real: imaginați-vă că unul dintre acești arbori de plumb (acționat de motor), iar celălalt - slave (el detensioneaza un prim arbore). Acum, ca vârfurile au conic, suntem deplasarea unul dintre arborii (de exemplu, slave), un pic înapoi, reduce îndoirea curelei în jurul lui, și deplasând cureaua lider este, de asemenea, din nou, noi, dimpotrivă, crește raza de îndoire este deja în jurul curelei de transmisie a conului. Astfel, vom obține o situație în care este necesar pentru a face întregul arbore de antrenare, de exemplu, 2 se întoarce să se rotească arborele de ieșire 10 ture - se pare că, la aceeași viteză a motorului, masina va merge foarte repede. Dacă ne mișcăm acum atât arborele, dimpotrivă, merge mai departe, vom obține rezultate similare, care ar face arborele de antrenare 10 se transformă, și slave - doar 2, care ne va permite să intre în deal abrupt, trage departe sau trage o sarcină grea.

Sub imagine și vizual prezintă cel descris în paragraful de mai sus, cu excepția faptului că conurile din variator reală nu simplu, și au două scripete (pe fiecare arbore cu două roți de transmisie care se confruntă unul față de celălalt și între care cureaua):

cele două capete ale curelei se poate vedea, modul în care cercul pentru ca conuri convergent-divergent - că, datorită acestui raport de transmisie schimbare între motor și roțile mașinii!Dacă vom compara variator cu un pistol - sau, mai degrabă, cu sistemul planetar al transmisiei automate, ultima veți vedea lumea complexă de roți dințate, frâne, ambreiaje, pasaje de petrol și dispozitive de reglare. Pentru comparație, variabilă în principiul său de funcționare este adevăratul ideal de simplitate. Cele mai multe CVT moderne au doar trei componente de bază:

 • Circuit de mare putere sau o curea din cauciuc compoziție specială ca cea mai mare concentrație
 • sheave conica 2, convertește unul cu altul pe arborele de antrenare
 • sheave conica 2, se transformă într-un altul, pe un arbore antrenat

Cum se setează un variator

Și, desigur, activitatea variatorul este foarte greu de imaginat fără lucrarea lustruită a computerului de bord. care prevede o schimbare în poziția de scripeți, în funcție de sarcina și viteza autovehiculului. Astfel, variatorul constă dintr-un microprocesor și diferiți senzori, dar cele trei componente descrise mai sus sunt elemente cheie care alcătuiesc tehnologia „inima“ funcționează variator.

Fiecare rolă este format din două con de 20 de grade, se transformă în unul pe altul. Curea sau lanț intră în canelura între cele două conuri. În cazul variator conice (trapezoidal când este privit în secțiune transversală) curelele sunt preferate în cazul în care cureaua este din cauciuc. V centuri sunt, de fapt, a primit numele de la faptul că curelele sunt secțiune transversală în formă de V, care mărește suprafața de contact și, astfel, un angajament de frecare cu roțile de curea.

Atunci când două scripete conice sunt departe unul de altul, centura se deplasează mai adânc în canelura formată, iar raza de bucle în jurul centurii fulia scade. Când scripeții mai aproape împreună (când diametrul scade), cureaua situată în canelura, iar raza de bucle de curea în jurul scripetelui, respectiv, devine mai mare. Acționările cu viteză variabilă pot fi utilizate de către presiunea hidraulică, forța centrifugă sau tensiunea arcului pentru a crea forța necesară pentru convergența jumătățile, scripeți.

Fulia cu diametru variabil trebuie să fie întotdeauna în perechi. Unul dintre scripeții, cunoscut sub numele de un scripete de conducere conectat la arborele cotit al motorului. Rola de antrenare este, de asemenea, numit „de intrare“, pentru că, în acest caz, energia de la motor „inclus“ în cutia de viteze. A doua roata se numește roata de curea antrenată, deoarece prima roata este răsucind.

distanta din centrul roțile de curea, în care centura trece, cunoscută sub numele de „smoală raza“. Când scripeți distanță unul de altul, raza teren scade. Când scripeții sunt apropiate unul de altul, cureaua este ridicată, iar crește raza. Raportul dintre raza pasului de pe rola de antrenare la raza mecanismului acționat definește un calculator complex controlat. Când o rolă crește raza, cealaltă, dimpotrivă, reduce gama sa, și se întâmplă în mod sincron, care permite să păstreze centura întinsă. Deoarece cele două scripeții schimba razele lor unul față de altul, ele creează un număr infinit de rapoarte de transmisie - de la cel mai mic la cel mai mare, și tot ce se află între ele. De exemplu, atunci când terenul este rază mică la fulia de antrenare și roata de curea condusă la o mare, viteza de rotație secundară scripete scade, ceea ce duce la o treaptă de viteză inferioară. Și când, dimpotrivă, acesta a realizat treaptă de viteză superioară, care are lungimea maximă. Astfel, în teorie, CVT are un număr infinit de „unelte“.

Simplitatea și fără trepte natura CVT ea o cutie opțiune ideală a face și răspunde în mod clar problema care este mai bine: CVT sau automat. Între timp, variatoare sunt utilizate nu numai în mașini, dar, de asemenea, pentru diverse masini si dispozitive. Astfel, CVT folosite de ani de zile în scule electrice și, în special, mașini de găurit. Ele sunt, de asemenea, utilizate într-o varietate de alte vehicule, inclusiv tractoare, snowmobile si scutere.

Exemplu de variatorul în biciclete
Cum V-centura?

Introducerea de noi materiale face ca viteza variabilă chiar mai fiabilă și eficientă. Una dintre cele mai importante realizări a fost dezvoltarea și crearea de metal „în formă de pană“ centura pentru conectarea scripeții de cauciuc pentru a înlocui curele și lanțuri. Aceste centuri flexibile constau din mai multe (obicei de la 9 la 15) a benzilor subțiri din oțel, care reprezintă împreună o compoziție de înaltă rezistență.

Cum se setează un variator

Dispozitivul de V-cureaua

Pro-V-centuri constau în faptul că acestea nu aluneca si sunt foarte durabile, permițând variatoare lucra cu un cuplu mare. Ele sunt, de asemenea, mai silențioase decât centurile de cauciuc.

Cum se setează un variator

Lanț și CVT V-curea

Cum CVT toroidal?

Deși sistemul CVT toroidal par mult diferite, toate componentele sunt similare cu sistemul variator cu scripeți și o curea, și să conducă la aceleași rezultate - o operație de transmisie variabilă continuă. Iată cum funcționează:

 1. Un disc este conectat la motor. Acest lucru este echivalent cu fulia de antrenare.
 2. O altă unitate este conectat la arborele de antrenare. Acest lucru este echivalent cu roata de curea antrenată.
 3. Roțile dispuse între discurile acționează ca centura, schimbarea raportului de transmisie transmise de la un disc la altul.

Roțile se poate roti pe două axe. Ele se rotesc în jurul unei axe orizontale și înclinare în jurul unei axe verticale, ceea ce le permite să se ocupe cu drive-uri în diverse domenii.

FPC este bun? Toate argumente pro și contra

Variatoare sunt din ce în ce mai populare în mașini, și pentru un motiv bun. Ele se pot lauda cu o serie de avantaje care le fac atractive atât pentru șoferi cât și pentru mediul înconjurător. Tabelul de mai jos prezintă pe scurt câteva dintre caracteristicile cheie și avantajele CVT.

Simplitatea designului și a numărului mic de componente.

Masa mai mică a variator decât mașină.

Cu toate acestea, în ciuda avantajelor semnificative și numeroase ale variator, nu este la fel de bun ca ar putea părea la prima vedere. Să lista deficiențele de FPC:

 1. viteză variabilă, în ciuda simplității sale, încă necesită o întreținere regulată, care merge dincolo de un diagnostic simplu. Lucru este centura CVT, care se uzeaza rapid (acest lucru nu se aplică numai la curelele de lanț), și, prin urmare, trebuie să fie schimbat la intervale de aproximativ 50-60 de mii de kilometri (în funcție de modelul de masina si variator, respectiv, ar putea avea nevoie de înlocuire, mai devreme sau mai târziu) . Pentru comparație, numai de diagnosticare cere apoi în mod automat să-și petreacă pe rula medie între 60 și 100 de mii de kilometri (din nou, numerele variază în funcție de model).
 2. În virtutea variator sale de design prost potrivite pentru sarcini grele, și pentru că este rar utilizat pentru vehiculele proiectate pentru conducerea pe condiții de drum dificile (vehicule de teren, în special).
 3. Perioada totală de serviciu este destul de scăzut CVT, din nou, din cauza designului lor.
 4. Datorită cu numerele 1 și 3, în general, un număr de centre de service autorizate dealeri care refuză pur și simplu pentru a repara variator daca se rupe, pentru că de multe ori este mult mai ușor pentru a finaliza înlocuire. Dar proprietarul acestei mașini se poate face în prețul de până la 30-40% din întregul vehicul.
 5. În variator au un oarecare efect, „a crezut“ - pentru a comuta dureaza aproximativ 1-2 secunde, ceea ce nu este foarte confortabil pentru unii șoferi.

Astfel, răspunzând la întrebarea „ce este mai fiabil: CVT sau automat“, puteți da în condiții de siguranță preferință transmisia automată, deși la o structură mult mai complexă a acestuia din urmă.

Mașini cu variator fost comună în Europa timp de mai mulți ani. Dar a fost nevoie de ceva timp pentru tehnologia de formare profesională continuă înrădăcinată în România. Astăzi, tot mai mulți șoferi preferă mașinile cu variator.

Între timp, variatorul are un alt avantaj cheie. doar să ia o privire la imaginea de mai jos și să compare gamele de săgeți de circulație tahometru când acesta conduce masina pe deal: