Phenolics - produse chimice enciclopedie - dicționare și enciclopedii

Fenoplaste (plastic fenolici, AF), pe baza de rășini termorigide fenol-formaldehidice. În funcție de tipul de rășină și rezol novolac distinge F. Se obține întărire ea la rășini elevată-t-pax conținând umpluturi, intaritori (pentru novolac F.), catalizatori de întărire (pentru FA rezol), plastifianți, lubrifianți în insule (ex. Oleina sau stearic-ta, stearat de Ca, Ba sau Cd, stearină), dimensionarea aditivi, coloranți. După tipul de umplutură divizat în particule umplut și întărit F.


F. dispersie umplută ca umplutură cuprind lemn, cuarț sau mikroasbest făină mică, grafit zdrobit, cocs, caolin, sticlă, metal. pulberi, sticlă și bloc de metal. ., Etc Microsferele novolac F. adesea au compoziția pe cale (% în greutate): 42-50 Resin, filer 35-45 (inclusiv caolin 4-5 ..), un agent de întărire (hexamethylenetetramine mod ch ..) 6- 9, CaO sau MgO 1,0, stearină sau 1-2 stearat, colorant calciu 1-2. Structura FA pingeli cuprinde în mod tipic: 35-50 Resin, umplere 40-60, 1-2,5 hexametilentetramina agent de întărire, catalizatorul de întărire [NaOH, Ba (OH) 2. MgO], oleic la unu 1-2 colorantului. Bezammiachnoy F. nu hexamethylenetetramine conțin.

F. vysokonapolnennyh conțin mai mult de 80% material de umplutură, de exemplu, grafit (așa numita antegmit -... Grafitoplasty cm) nisip de cuart, granule abrazive (corindon, diamant, și altele.).

Ia un F. umplut de particule care combină liantul cu agentul de umplere în decembrie. mixere cu ultima. de-sa aprobat. Naib, suhovaltsovy comun, SNE-kovy și metodele de preparare a emulsiilor. În cazul în care rășina se topesc umectează umplutura și combinată cu componentele rămase, șurubul folosită și suhovaltsovy metode. În acest caz, toate componentele sunt pre-amestecate în mori cu bile, lamă sau șurub amestecătoare; amestecul rezultat este măcinat sau tratat în mașini cu șurub la ridicată t-pax.

Atunci când metoda de obținere a emulsiei F. liantul este utilizat ca p-pa sau emulsie, care asigură o mai bună impregnare a materialului de umplutură. Componentele se amestecă într-un vid amestecător cu palete, amestecul a fost uscat într-un uscător cu vid tavă sau un uscător curea pentru operațiuni continue; După răcire, masa a fost măcinată în pressporo-șoc.


F. armat ca materiale de umplutură cuprind fibre ridică origine, fibre de azbest, fibre de sticlă, sintetice (Ch. Arr. Poliamidă și poliester) și fibre de carbon (a se vedea. FRP), o hârtie (vezi. Ghetinax), țesute și nețesute fibros (vezi . Textolites) furnir din lemn (a se vedea. laminate din lemn). Ia întărit F. Ch. arr. prin impregnare cu un liant de materiale de umplutură fibroase. T. numit. F. fibros confuz (fibre, fibre de sticlă, organovoloknit) obținut prin impregnarea segmentelor din fibre de lungime 40-70 mm mixer set p blade liant; raspushivayut le mașină razdirochnoy pentru a obține un material omogen și uscat pentru a îndepărta p-ERATOR. Ranforsată F. poate fi obținut în m. Numita. sub formă de granule; DOS. Procesul Etapa - impregnarea fibrelor continue sau meșe p ramie lianți, uscare și tăiere în granule de aproximativ 5-6, 10, 20 și 30 mm; pelete cu diametrul în funcție de numărul de fire în aceasta 0.5-8.0 mm. O astfel de F. distinge prin fluidității bună; derivate din aceste produse sunt caracterizate printr-o mai mare stabilitate blană. CB-B, decât matted-fibra F. Prepararea Micarta, PCB și fibră de sticlă PCB de azbest sunt de obicei combinate cu compresia produselor sub formă de laminate. Procesul de preparare implică hârtie de impregnare, țesut sau nețesut fibros văluri p set sau îndepărtarea emulsiei de liant p: ERATOR (lama de uscare), tăierea benzii impregnat la preformă, pachetul de asamblare de mai multe. straturi de material și presare. Impregnarea materialului de umplutură și îndepărtarea p-ERATOR produs în mod tipic într-o mașină de impregnare, conectat la un ax vertical uscător. Apăsarea foi pentru a produce un ghid-ravlich. etaje presează sub presiune de 8-15 MPa la 150-160 0 C.

DOS. Metode F.- de reciclare de turnare și de turnare prin injecție (vezi procesarea materialelor polimerice.); . Alte metode - metoda de contact, lichidare, sputtering, etc, și, ulterior, vindeca produse prin creșterea treptată a T-Brodarea ...

Particule umplute F. vândute sub referințele comerciale. antegmit și fenolic (CIS), kemoplast (SUA), baskodur, trolitan și plastodur (Germania), bachelită și fluosit (Italia), formol și mouddensit (Regatul Unit); armat - sub referințele comerciale. Fibers AG-4V, AG-4C, DSV, GSP, Ghetinax, PCB, Al-botekstolit și fibră de sticlă (CIS), heyveg, ESF-Rikon și PCB (SUA), presskoton, trolitaks și duroton (Germania), farbolit și peksolin (Marea Britanie), Gödel și turneron (Franța), de sex masculin și Richelieu (Japonia) și altele.

F. Se aplică în toate ramurile de bal-STi ca materiale de construcție. electrotehnice. fricțiuni. și antifrikts. destinație. Lumea într-o producție mai mare de 6-Mill. T (1989).