Ceea ce este măsurat de un cutremur

Cutremure - tremor și fluctuații în suprafața Pământului din cauze naturale (în principal procese tectonice) sau procese artificiale (explozii, rezervoare de umplere, cavități subterane miniere colaps). tremor mici pot fi, de asemenea, cauzate de creșterea de lavă în timpul eruptiilor vulcanice.În fiecare an, în întreaga lume există aproximativ un milion de cutremure, dar cele mai multe dintre ele sunt atât de mici încât acestea trec neobservate. Într-adevăr cutremur puternic capabil de a provoca pagube mari, apar pe planetă aproximativ o dată la două săptămâni. Cele mai multe dintre ele nu cade pe fundul oceanului, și, prin urmare, nu este însoțită de consecințe dezastruoase (atunci când un cutremur sub ocean face fără tsunami).

Ceea ce este măsurat de un cutremur

Puiny după un cutremur subacvatic.

Ceea ce este măsurat de un cutremur

Consecințele cutremurului din Japonia.

Cutremurele sunt cele mai cunoscute pentru faptul devastarea pe care le pot produce. Distrugerea clădirilor de vibrațiile produse de sol sau tsunami gigant (tsunami) care au loc în timpul schimburi seismice în fundul mării.

Rețea internațională de observare pentru cutremure înregistrează chiar și cele mai îndepărtate și minore. [1]

Motivul cutremur tectonic este rapidă porțiune deplasament crusta ca întreg în momentul plastic (casante) deformarea rocilor tensionate elastic în cutremur. Cele mai multe dintre focarele cutremure au loc în apropierea suprafeței de roci de-a lungul defectului Zemli.Skolzheniyu previne inițial de frecare. Prin urmare, energia care cauzează mișcarea este acumulată sub forma de tensiuni rocilor elastice. Atunci când tensiunea ajunge la un punct critic, care depășește forța de frecare, există un obiect ascuțit roci pauză cu deplasarea lor reciprocă; energia stocată fiind eliberată, provocând vibrații val suprafața pământului - un cutremur. Cutremurele pot aparea, de asemenea, atunci când mototolită falduri în gatere, în cazul în care amploarea tensiunilor elastice depășesc rezistența la tracțiune de rocă, și au împărțit, formând o defecțiune.

Undele seismice generate de cutremure se propagă în toate direcțiile de la sursa ca undele sonore. Punctul în care începe schimburi roci se numește un accent. se concentreze sau hypocenter. un punct de pe suprafața Pământului deasupra focului - epicentrul cutremurului. unde de șoc răspândit în toate direcțiile de la sursă, așa cum ne îndepărtăm de ea, intensitatea lor este redusă. Vitezele seismice poate ajunge la 8 km / s.

Tipuri de unde seismice Editare

Undele seismice sunt împărțite în valuri de compresie și valuri de forfecare.

  • Valurile de compresie, sau pe lungime undelor seismice provoca oscilații particulelor de rocă prin care trec, de-a lungul direcției de propagare a undei, provocând o alternare a regiunilor de compresie și de rarefiere în roci. Viteza de propagare a undelor compresional este de 1,7 ori mai mare decât viteza undelor de forfecare, astfel încât prima stație seismică înregistrată. Compresia de asemenea, numit val primar (P-val). Viteza undei P este viteza sunetului într-o rocă corespunzătoare. Când unda P frecvențe mai mari de 15 Hz, aceste unde pot fi primite de urechea ca un zgomot subteran și zuruitoare.
  • valuri de forfecare sau a undelor seismice transversale cauza particulelor de rocă să oscileze perpendicular pe direcția de propagare. valuri de forfecare sunt de asemenea denumite secundar (S-wave).


Există un al treilea tip de unde elastice - lungime de unda sau de suprafață (L-val). Ei sunt cei care provoacă daune cele mai grave.

Măsurarea forței de cutremure Editare

Pentru a evalua și compara cutremurele la scară magnitudine utilizate și scara de intensitate. cutremur cu magnitudinea cea mai mare magnitudine Scala distinge, care este puterea relativă a răspunsului cutremur. Există mai multe mărimi și, în consecință scale de magnitudine: magnitudine locală (ML); magnitudine determinată de valuri de suprafață (Ms); magnitudine, definit de valuri ale corpului (mb); magnitudinea moment (Mw).

Cele mai populare scara de evaluare a energiei cutremur este locală scara Richter magnitudinea. Pe această scară, amploarea creșterii pe unitate corespunde unei creșteri de 32 de ori în energia seismică eliberată. Un cutremur cu o magnitudine de 2 abia vizibile, în timp ce magnitudinea 7 corespunde limitei inferioare a cutremurului devastator, care acoperă suprafețe mari. Intensitatea cutremurului, în contrast cu magnitudinea estimată de daunele pe care le provoacă în zone populate.

Subacvatic cutremur cauza tsunami, valuri lungi, a generat o influență puternică asupra întregii mase de apă în ocean, în timpul căreia există o deplasare bruscă (ridicarea sau coborârea) a unei porțiuni a fundului mării. Valurile tsunami generat de un cutremur de orice putere, dar de o mare tărie ajunge la cele care apar din cauza cutremurelor mari (mai mult de 7 puncte).

Ceea ce este măsurat de un cutremur
Redarea unui fișier media

Este clar că mișcarea bruscă a maselor mari de teren în vatra trebuie să fie însoțită de o forță colosală lovitură. Pe parcursul anului, locuitorii pământului poate fi simțit în jurul valorii de 10.000 de cutremure. Dintre acestea, aproximativ 100 sunt devastatoare.

Seismograf cu o bandă de hârtie.

seismograf Editare

Pentru a detecta și înregistra toate tipurile de undelor seismice utilizand instrumente speciale - seismometre. In cele mai multe cazuri, un seismograf este sarcină arc atașare, care în cutremur rămâne staționar, în timp ce restul dispozitivului (carcasă, suport) este pus în mișcare și se deplasează în raport cu sarcina. Unele seismografe sunt sensibile la mișcările orizontale, cealaltă - la verticală. Valuri înregistrate vibratoare stylus pe o bandă de hârtie în mișcare. Există, de asemenea seismografe electronice (fără bandă de hârtie).

Alte tipuri de cutremure Editare

cutremure vulcanice Editare

cutremure vulcanice - un fel de cutremur în care cutremur apare ca rezultat al înaltă tensiune în măruntaiele vulcanului. Motivul pentru aceste cutremure - lava, gaze vulcanice. Cutremurele de acest tip sunt slabe, dar a continuat pentru o lungă perioadă de timp, de multe ori - de săptămâni și luni. Cu toate acestea, pericolul pentru oamenii de acest gen nu este un cutremur.

cutremure făcut-Man Edit

Recent, au existat rapoarte care cutremurele pot fi cauzate de activitatea umană. De exemplu, în zonele inundate în construcția de rezervoare mari, a crescut activitatea tectonică - crește frecvența cutremurelor și amploarea acestora. Acest lucru se datorează faptului că masa apei acumulate în rezervoare, greutatea sa crește presiunea în roci, iar apa se prelinge scade rezistența la întindere a rocii. Fenomene similare au loc în extracția petrolului și gazelor (a existat o serie de cutremure cu o magnitudine de până la 5 Romashkinskoye câmpuri petroliere în Tatarstan) și confiscarea unor cantități mari de roca din mine, cariere, construcția orașelor mari din materiale importate.

Alunecari de teren cutremur Editare

Cutremurele pot fi, de asemenea, cauzate de alunecări de teren și alunecări de teren. Astfel de cutremure sunt numite cu prăbușit, au un caracter local, și o forță mică.

Cutremurele natura artificială a dreptului