Cele mai importante clase de compuși binari

  • spune elevilor de compuși binari și le introduc în oxizi și compuși volatili ai hidrogenului.

Obiective: Lecția

• formare: pentru a da o idee de compuși volatili de hidrogen și oxizi de formare continuă a înregistra capacitate formula oxizi cunoaștere sigură a nomenclaturii chimice pentru compușii binari;• Dezvoltarea: pentru a promova dezvoltarea activității cognitive, capacitatea de a observa lumea din jurul nostru și să se gândească la motivele schimbării sale;

• Studii: formarea motivației pozitive pentru a învăța.

Termeni cheie:

  • Compuși binare - compuși din două elemente.
  • substanță Oxizii sulfonic, constând din două elemente, dintre care unul este oxigen în starea de oxidare -2.
  • compus hidrogen volatil - compus cu hidrogen binar este un gaz în condiții normale.

Verificarea temelor.

1. Da un exemplu al unui compus binar.

2. Selectați compușii binare cu formula: NaBr, Fe, CuSO4, CaO, ZnS, HNO3, O2, CO2, Mg3P2. Aranjarea gradul de oxidare.

3. Scrieti substanțele din titlu care formula: SO3, FeCl3, FeO, CuBr2, CuO.

Compușii binari.

Compuși binare - substanțe chimice. format, de obicei, două elemente chimice. Figura 1 prezintă un exemplu de compuși binari.

Ce este un compus binar

Fig. 1. Un compus binar

Termenul „compus binar“ nu se aplică de obicei oxizilor bazici sau acizi. Astfel, oxizii nesoleobrazuyuschie includ compuși binari. Substanțe Multielement în unitatea formulă a cărei una dintre componentele conține atomi care nu au legătură mai multe elemente, precum și cu elemente unice sau multielement grupe de atomi (cu excepția hidroxizi și sărurile acestora) este considerat drept compus binar.

Compușii binari, în ciuda simplității aparente a compoziției lor chimice, urmăresc substanțele simple de importanță fundamentală obiect de studiu al naturii materiei. Din punct de vedere chimic, această clasă de substanțe are caracteristici diferite calitativ, care nu sunt întâlnite în studiul substanțelor simple. În primul rând, în plus față de factorii externi care afectează starea și proprietățile materialului (temperatura și presiunea) și apare factorul intrinsec - compoziția și problema asociată consistenței și compoziția variabilitate de o importanță fundamentală în domeniul chimiei. Pe de altă parte, în descrierea primilor compuși binari au format astfel de concepte de bază ca starea de oxidare valență, polarizarea legăturilor chimice. Aici, spre deosebire de substanțele simple apar legături chimice componente heteropolară și toate efectele legate de diferența de componente electronegativitate.

Un rol important este jucat de compuși binari cu punctul de vedere al clasificării. Mulți dintre ei fac parte din așa-numiții compuși caracteristice reflectă stări tipice de oxidare și stabilitatea lor relativă. Astfel de compuși includ în principal oxizi, compuși volatili de hidrogen și halogenuri.

A se vedea figura 2, care este reprezentat de varietate binară de compuși în natură.

Ce este un compus binar

Fig. 2. O varietate de compuși binari în natură.

Oxizii - larg răspândit în clasă natura substanțelor de compuși anorganici. Pentru oxizi includ astfel de compuși cunoscuți, cum ar fi:

• nisip (dioxid de siliciu SiO2 cu cantități mici de impurități);

• apă (oxid de hidrogen H2O);

• Dioxid de carbon (CO2 IV dioxid de carbon);

• monoxidul de carbon (CO II monoxid de carbon);

• argilă (alumină AI2O3 cu mici cantități de alți compuși);• majoritatea minereurilor de metale feroase conțin oxizi, cum ar fi hematitul - Fe2O3 și magnetită - Fe3O4.

Figura 3 prezintă exemple de oxizi, și Figura 4 - starea lor de agregare.

Ce este un compus binar

Fig. 3. Exemplu de oxizi.

Ce este un compus binar

Fig. 4. Aspect oxizi.

Oxidul mai faimos este apa (Figura 5 și 6).

Ce este un compus binar

Fig. 5. Apa - cele mai renumite din oxid mondial.

Ce este un compus binar

Fig. 6. Apa ca un compus binar.

Dioxidul de carbon format în timpul proceselor de respirație și de ardere, precum și procesele de degradare și de putrefacție a diferitelor substanțe organice. Apa multe surse minerale conține cantități semnificative de dioxid de carbon (Figura 7).

Ce este un compus binar

Fig. 7. Dioxid de carbon - unul dintre cele mai importante oxizi.

Să vedem acum cum acidul reacționează cu un oxid de bază:

compus hidrogen volatil.

compus hidrogen volatil - grup cel mai practic importantă de compuși cu hidrogen. Printre acestea se numără cele frecvent găsite în natură sau materiale cum ar fi apa, metan și alte hidrocarburi, amoniac, hidrogen sulfurat, halogenuri de hidrogen utilizate în scop comercial. Mulți dintre compuși volatili de hidrogen sunt sub formă de soluții în apa din sol, ca parte a organismelor vii, precum și gazele generate în timpul proceselor biochimice si geochimice, cu toate acestea este foarte mare și rolul lor biochimice geochimice.

Să considerăm compus hidrogen volatil:

Să considerăm un compus volatil din clorura de exemplu acid clorhidric și amoniac H3N (înregistrarea convențională mai frecvente - NH3). HCI acid clorhidric gazos - este un gaz incolor, mai greu decât aerul, este foarte solubil în apă. O soluție de acid clorhidric în apă se numește acid clorhidric. Este un lichid incolor, fumans aer lichid este oarecum mai greu decât apa. La oameni și animale, acid clorhidric este prezent în sucul gastric, se creează o barieră în calea microbilor care intra in stomac cu alimente. Figura 8 prezintă utilizarea acidului clorhidric.

Ce este un compus binar

Fig. 8. Utilizarea acidului clorhidric

Amoniacul NH3 gaz incolor, cu un miros înțepător ciudat. El este de aproape două ori mai ușoare decât aerul. Solubilitatea amoniacului în apă este foarte mare - în același volum de apă solubil în condiții normale de 700 de volume de amoniac. O soluție de amoniac în apă se numește amoniacul, care este utilizat pe scară largă în medicină. Amoniacul eliberat în timpul descompunerii substanțelor organice care conțin azot.

1. Compus binare - Substanțele chimice formate sunt în general două elemente chimice. Figura 1 prezintă un exemplu de compuși binari.

2. Oxizii - un tip foarte frecvente de compuși conținute în crusta și din univers deloc. Exemple de astfel de compuși sunt rugina, apa, nisip, dioxid de carbon, un număr de coloranți. Oxizii este clasa de minerale care constituie compusul metalic și oxigen.

3. Compus hidrogen Volatil - cel mai practic grup important de compuși cu hidrogen. Printre acestea se numără cele frecvent găsite în natură sau materiale cum ar fi apa, metan și alte hidrocarburi, amoniac, hidrogen sulfurat, halogenuri de hidrogen utilizate în scop comercial.

Blocul de control.

1. Ce este compușii binare? Dă exemple.

2. Care sunt oxizii și în cazul în care acestea apar? Dă exemple.

3. Care este volatili compuși de hidrogen și unde este folosit? Dă exemple.

4. La ce compus binar se referă amoniac?

5. Compuși binare care includ apa?

6. Ce binar se referă compuse de dioxid de carbon?

Tema.

Se scot din tabelul periodic toți oxizi și compuși volatili ai hidrogenului.

Este interesant de știut că

În funcție de proprietățile chimice se disting:

; o oxizi de bază (de exemplu, Na2O oxid de sodiu, oxid de cupru (II) CuO): oxizi ai metalelor a căror oxidare I-II;

oxizi de acid o (de exemplu, oxid de sulf (VI) SO3, oxid de azot (IV) NO2): oxizi metalici în oxizi starea de oxidare V-VII și metaloid;

; o oxizi amfoteri (de exemplu, ZnO de oxid de zinc, alumină, Al2O3), oxizi metalici, având un grad de oxidare a III-IV și excludere (ZnO, BeO, SnO, PbO);

• Oxizi Nesoleobrazuyuschie: monoxid de carbon (II) CO, oxid de azot (I) N2O, oxid nitric (II) NO, oxid de siliciu (II) SiO.

Referințe:

1. Lecția pe „cele mai importante clase de compuși binari“ Brovkina SA profesor de chimie.

2. Lecția pe „compus binar“ Kim EF profesor de fizică.

Editat și a trimis Borisenko IN


Ridicați problema educației moderne, pentru a exprima o idee sau pentru a rezolva problema în picioare, puteți la Forumul Educațional. în cazul în care educația internațională va bord cu gânduri și acțiuni proaspete. Prin crearea unui blog, va spori nu numai statutul său ca un instructor calificat, dar, de asemenea, aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea școlii viitoare. Liderii Alianței Educație își deschide porțile pentru profesioniștii din cel mai înalt rang, și invită să coopereze pentru crearea celor mai bune școli din lume.