Cum se utilizează instrumentul de nivelare - instrucțiuni de măsurare video de

1 Metode de nivelare a terenului

Nivelatoare sunt grupuri mari de dispozitive care sunt folosite pentru a identifica și stabili poziția exactă a diferitelor obiecte în înălțime. Și subiectul poate fi puncte destul de arbitrare și zone ale suprafeței pământului, mai degrabă decât pe ținte specifice.Nivelarea orice sarcină este de a măsura diferența de înălțime dintre marcajele (nivele) ale clădirii viitorului (construcții). În practică, amploarea acestui exces, prin măsurarea competentă depinde calitatea generală de construcție. De exemplu, nivelul planificat „zero“ al primului etaj al fundației casei se calculează adâncimea, debitul apelor subterane, proiectarea sistemului de drenaj, tipul de izolare a zonei orb, etc.

Metodele existente de nivelare sunt destul de variate:

  • Metoda hidrostatice bazată pe proprietatea fluidului din aceeași poziție în vasele comunicante. Ea are o precizie ridicată și permite măsurarea în afara liniei de vedere între punctele individuale. măsurători hidrostatice legate de necesitatea de a stabili și de a umple furtunuri și tuburi lichide extinse, care nu este întotdeauna convenabil;
  • Metoda barometrica - utilizată în planificarea și dispunerea complexelor arhitecturale vaste, are nevoie de barometre de precizie, programe speciale de calculator. În construcția locuințelor individuale nu sunt utilizate măsurătorile barometrice;
  • Trigonometrice de un pivot de măsurători teodolit sunt bune, deoarece acestea nu au nevoie de ajutoare suplimentare cu șine. măsurătorile teodolit sunt efectuate atât în ​​orizontală și unghiurile verticale, ci să stăpânească acest instrument este mai complex decât un nivel obișnuit, teodolit, iar costul este de câteva ori mai mare;
  • măsurarea unghiului de elevație geometrică folosind nivelare standard, realizată într-un singur plan și necesită instalarea mărcilor auxiliare (aceleași șinele), se deplasează din loc în loc și în înregistrările din jurnal măsurare

Simplitatea și fiabilitatea nivelurilor obișnuite măsurători, compatibilitatea bună cu nevoile privat și locuințe face cele mai căutate în proiectarea și planificarea multor lucrări - de la turnarea fundatiei pentru a verifica acuratețea unui acoperiș fronton.

2 Un aparat tipic de clasificare modernă și nivelare

Dispozitiv de nivelare constructiva necomplicate. Pe trepied robust este de asamblare opto de bază cu sistem de lentile integrat. Această unitate ar trebui să ofere o linie de vedere strict orizontală, cu o deviație minimă. Lentilele pot oferi atât directe, cât și inversă a imaginii (inversat). În acest din urmă caz, de asemenea, calea ferată de măsurare trebuie să fie activată în timpul instalării pe site.

Partea superioară a fiecărui carcasă integrată nivelare senzor de nivel. instalare robustă și precisă a dispozitivului pe sol determină calitatea tuturor măsurătorilor ulterioare. Un operator experimentat verificat în mod continuu împotriva acestor senzori parametri, reglarea dacă este necesar, brațele de înclinare de asamblare opto-mecanice. Acest lucru permite timp pentru a observa abaterea aleatorie din poziția exactă a dispozitivului pe sol și să nu se repete din nou măsurătoarea.Înainte de a utiliza instrumentul de nivelare și feroviar, este necesar să se descrie principalele tipuri de instrumente pentru măsurători geometrice care depășesc înălțimea. Cele mai simple și economice egalitarii cu straturi cilindrice (unul sau mai multe) care sunt dispuse direct pe conductelor obiective turistice. Mult mai scumpe de metri și mult mai precise cu compensare automată a instalării „defecte“, acestea sunt convenabile atunci când se lucrează pe soluri dificile - pietriș, nisip, etc. Nivelarea cu sistem electronic de măsurare utilizat în proiectarea profesional de instalații mari și sunt destul de complexe pentru a configura și utiliza.

Precizia de măsurare a clasei de dispozitive de nivelare sunt împărțite în trei grupe principale:

  • Dispozitive tehnice, marcare H-10, H-12, etc.;
  • Dispozitivele exacte, etichetarea H-3 H-9;
  • Instrumente de precizie, în special marcarea H-05 H-2.5.

Numerele din titlu se referă la măsurătorile medii de eroare în milimetri per kilometru. Adică, chiar și la un nivel tehnic oferă o abatere de aproximativ 1 cm la 1 km distanta de la obiect - aceasta este mai mult decât suficient pentru proiectarea precisă și o planificare atentă a marea majoritate a lucrărilor de construcții.

3 Cum se utilizează instrumentul de nivelare - ghid pas cu pas pentru incepatori

Aplicarea practică nivelării obișnuită este descrisă de următoarea secvență de operații de măsurare:

sistem de turn-based - Cum se utilizează instrumentul de nivelare

Pasul 1: Instalarea trepiedului

Șuruburi de fixare pe toate cele trei picioare trepied trebuie să fie slăbite, după care fiecare suport se extinde la lungimea dorită (această lungime poate fi diferită, deoarece nivelul este adesea necesar pentru cross-country). Partea superioară a stativului trebuie să fie amplasat într-o poziție orizontală, și apoi strânse șuruburile de fixare pe toate cele trei piloni. Cele mai multe dintre instrumentele sunt prevăzute cu legări de reglare netede pe fiecare „trepied picior“, au ajustat cu platforma superioară orizontală.

Etapa 2: Instalarea nivelare

tub de nivelare Sheer este montat pe un trepied prin utilizarea mai multor șuruburi de fixare, după care senzorul de nivel va funcționa. Rotirea șuruburilor de ajustare este necesară pentru a realiza exacte, poziția centrală a balon în raport provocat pe ele linii. Pentru comoditate, mai întâi pus flaconul într-o „cutie“, nu acordând o atenție la alta. Apoi ajustați al doilea nivel are o poziție de urmărire a primei observând cum se schimbă ca instalarea. Treptata ajustarea poziției dispozitivului, să caute o poziție exactă orizontală la locul de instalare.

Pasul 3: Focus de asamblare opto

Înainte de a lucra cu niveluri optice. trebuie să configurați ocularul telescopului aliniate pe viziunea operatorului. După cum se știe, claritatea ochii oamenilor diferite sunt diferite, chiar dacă acestea nu poartă ochelari. nivelare focalizare standard, se realizează după cum urmează. Aparatul sugerează un bine luminat și destul de un subiect de mare și să opereze setările până când plasă fir nu vor fi afișate pe acest subiect, cât mai clar posibil. Apoi, această operație se repetă pe șina, instalat în altă parte, are zone mai puțin luminate. Experimentele cu setarea accent pe obiecte cu diferite sisteme de iluminare pentru a ajuta cu alte măsurători.

Etapa 4: Se măsoară și să stabilească o monitorizare

Când aparatul este instalat orizontal aliniat cu precizie și concentrat, studiul de inginerie pentru a continua. Două grătare ar trebui să fie pus în fața și în spatele dispozitivului nostru. Partea din față va arăta valoarea înălțimii măsurate, spate servesc pentru valorile de calibrare. Primul nivel indus pe partea neagră a raftului din spate, după focalizare se înregistrează și valoarea medie a cursei de măsurare a distanței. Apoi produc se concentreze pe șina frontală (primară) și deține valoarea medie laturii sale roșii. Această metodă se numește nivelarea midline. caracterizat prin precizie și ușurință rezultate ridicate de măsurători multiple.